observatoirecitoyen.be

Observeren, Analyseren, Sensibiliseren

Is Poker een Sport? May 9, 2016

Poker is hoogstwaarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende keuze voor een nieuwe Olympische sport, maar een overkoepelende organisatie voor alle internationale sportfederaties, genaamd SportAccord, onderzoekt of het mogelijk is om een variant van poker, Match Poker, te erkennen als sport.

SportAccord heeft vijf kwalificerende criteria opgesteld om na te gaan of een activiteit geclassificeerd zou kunnen worden als sport. Eén van de criteria bepaalt dat “de sport niet mag steunen op een element van toeval dat er specifiek in is geïntegreerd.” Dit criterium heeft geleid tot de diskwalificatie van populaire varianten van het spel, zoals Texas Hold’em en Pot-Limit Omaha. Echter, de variant van de Internationale Poker Federatie, namelijk Match Poker, zou een op vaardigheden gebaseerd spel zijn.

Wat is Match Poker?

De IPF kwalificeert Match Poker als een teamsport die een reguliere versie van Texas Hold’em omvat. De teams zijn verdeeld over verschillende tafels, met een speler van elk team op elk van de verschillende zitposities aan de tafel. De spelers beginnen met een gelijke verdeling van de chips en, net zoals wordt gedaan bij eSports, ontvangen zij hun kaarten op een digitaal apparaat. Aan elke tafel worden dezelfde kaarten verdeeld. Bijvoorbeeld, indien een speler op zitpositie 1 aan tafel 1 een Ruiten Koning of een Harten Koningin trekt, dan zal elke speler op zitpositie 1 aan hun respectievelijke tafels een Ruiten Koning of een Harten Koningin ontvangen. Op het einde van elke ronde worden de chips van het team geteld en worden overeenstemmend punten toegekend. Daarna wordt de stapel weer gereset en begint een nieuwe ronde. Dit gaat zo verder tot het spel eindigt.

Hoe populair is poker momenteel?

Hoewel Match Poker niet erkent is als sport betekent dit niet dat het geen populaire activiteit is, meer nog, het spel bereidt zich voor op een toename in populariteit zoals casino gokkasten en fruitautomaten spelen. In maart 2016 nam in China het aanzien van het spel toe omwille van de sluiting van een sportpartnerschap door Alibaba Sports en Ocean Sports en Entertainment. Gokken is illegaal in China, maar Match Poker beschouwt zichzelf niet als een gokactiviteit, wegens het ontbreken van een element van toeval als een van de kenmerken van het spel. Indien SportAccord het voorstel van Match Poker om erkend te worden als sport aanvaardt, zal de populariteit van het spel snel de lucht in gaan en mogelijks de deur openen naar een nieuwe markt voor poker en zijn verschillende variaties.

Categories: Uncategorized