observatoirecitoyen.be

Observeren, Analyseren, Sensibiliseren

Hoog aantal faillissementen afgelopen half jaar September 15, 2015

Het aantal faillissementen is het afgelopen half jaar flink gestegen. Hierbij wordt vooral gekeken naar Europa, maar ook landen als Nederland en Belgiƫ scoren hoog op de kaart wanneer er gekeken wordt naar het aantal bedrijven dat niet langer rond wist te komen en een faillissement aan moest vragen, of waarbij een derde partij over heeft moeten gaan tot het aanvragen van het faillissement. Dit is een bijzonder slechte situatie, zo lijkt het, maar tegelijkertijd geeft het andere bedrijven de kans om de markt te verbreden. Opvallend is dat er in de meeste gevallen geen sprake is van een schuld van de ondernemer. Het zijn niet de leningen of de kredieten die ervoor gezorgd hebben dat het schip onder gegaan is. In veel gevallen ligt de reden namelijk ergens anders.

Minder klanten, dezelfde lasten

De meeste ondernemingen merken duidelijk dat er minder klanten zijn. Andere bedrijven hebben vooral last van de gedaalde omzetwaarde. Niet overal is het aantal klanten teruggelopen bijvoorbeeld. Wanneer het aantal klanten niet terugloopt, maar de gemiddelde verkoop neemt met 50% af, dan is het probleem nog steeds aanzienlijk. Zeker wanneer er gewerkt wordt met vaste uitgaven, zoals stroom, internet, en contracten voor machines of lokalen. Op het moment dat de verkopen goed gaan, is er niets aan de hand. Wanneer de verkopen teruglopen, worden de overhead kosten duur, zeker wanneer er ook nog eens vast personeel nodig is om het bedrijf te laten lopen. Dat is waar de meeste faillissementen vandaan komen op dit moment. De markt trekt op dit moment sterk aan, maar voor veel kleinere bedrijven is dat te laat. Zelfs leningen helpen niet meer.

De functie van een lening

Wanneer een bedrijf een lening of een krediet af wil sluiten, zal er gevraagd worden naar de boekhouding. Het bedrijf moet de lening en de rente terug kunnen verdienen. Is dat niet het geval, dan is het zinloos om een lening te verstrekken: Het is immers niet veel meer dan uitstel van executie. Daarom werkt een lening of een krediet alleen maar voor de bedrijven die nog niet in de problemen zitten, maar die wel een manier hebben om de problemen in de toekomst te vermijden. Wil jij een faillissement ontwijken, dan is dat belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer je te laat bent met ingrijpen, zal het schip niet meer te redden zijn en daarmee stijgt het aantal faillissementen opnieuw. De hoop is dat de aantrekkende markt ervoor zal zorgen dat de kleinere bedrijven straks de injecties kunnen vinden die zij nodig hebben om het hoofd boven water te houden. Zeker omdat deze tak de grootste tak is onder in de economie van landen zoals Nederland.

Categories: Uncategorized