Drainage oplossing voor uw tuin

Als uw tuin na hevige regenbuien vol water komt te zitten, kan deze baat hebben bij een soort drainageoplossing. Zonder teveel inspanning, kunnen een afvoerkanaal van het tuinland, een doorweking of andere vorm van drainage bevindend water verwijderen en uw tuin verhinderen een doordrenkt moeras te worden. De juiste drainage kan ook problemen met vochtig zowel binnen uw huis als kan schade aan metselwerk en metselwerk ook verhinderen.

Lees meer over tuin drainage op www.vochtbestrijdingsnel.be

Water, water overal….

Water is essentieel voor het leven op aarde, maar te veel water kan veel problemen veroorzaken in onze tuinen. Niet alleen bederft het het uiterlijk van onze liefdevol onderhouden buitenruimtes, maar overtollig water kan ook wortelrot en ziekten tussen bomen, planten en bloemen veroorzaken.

Verandert uw tuin in een moerassig moerasgebied na hevige regenval? Zo ja, dan kan het een teken zijn dat uw tuin dringend behoefte heeft aan een soort drainagesysteem.

In deze blog bespreken we hoe een doordrenkte tuin eruitziet, hoe we erachter kunnen komen of uw tuin teveel water vasthoudt en wat u er aan kunt doen.
drainage tuin

Heeft u een tuin met veel water?

De meesten van ons kunnen een doorweekte tuin herkennen als we er een zien. Enkele symptomen zijn onder andere meerdere plassen die worden veroorzaakt door regen die moeite hebben met het afvoeren van de regen, het verpletteren van geluiden bij het betreden van gras, riet of soortgelijke planten die in het gazon groeien, en de aanwezigheid van mos.

Enkele veel voorkomende oorzaken van slechte drainage

Er zijn vele mogelijke redenen waarom uw tuin het water niet goed afvoert. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van het moerassige uiterlijk van uw tuin:

 • Uw tuin heeft een oneffen oppervlak, waardoor overtollig water plassen kan vormen.
 • Het niveau van het natuurlijke grondwater onder uw tuin (de grondwaterspiegel) is te hoog om gemakkelijk te kunnen afwateren.
 • Uw tuin ligt op de bodem van een heuvel of op een lagere hoogte dan de omliggende percelen.
 • Uw tuin heeft een verharde oprit, een terras of een andere ondoordringbare oppervlakte die de waterafvoer belemmert.
 • De tuin van uw buurman heeft een afwateringssysteem dat het water naar uw woning leidt.
 • De goot van uw huis is geblokkeerd of niet aangesloten op een afvoersysteem. Bijgebouwen zoals kassen en loodsen hebben misschien helemaal geen goten.
 • Ondergrondse bronnen kunnen de richting van hun waterstroom hebben veranderd na zware of voortdurende regenval.
 • Onder- en bovengrond kunnen bij de bouw van uw huis met elkaar zijn vermengd, waardoor verdichte grond ontstaat die een gemakkelijke waterafvoer verhindert.
 • Uw huis en tuin kunnen zijn gebouwd op een watervasthoudende kleilaag. Dit is gebruikelijk in het Verenigd Koninkrijk.
 • U of uw buren kunnen een huisuitbreiding, zwembad of andere structuur hebben gebouwd met funderingen die diep genoeg zijn om het water af te leiden.

Hoe te controleren of uw tuin een slechte waterafvoer heeft

Voordat u tijd en geld investeert in afwateringsoplossingen, raden wij u sterk aan om te bevestigen dat uw tuin inderdaad problemen heeft met het afwateren van water. Hier is een eenvoudige test:

 • Graaf een gat in de grond van ongeveer 60 cm diep;
 • Vul het gat met water en laat het vier uur staan;
 • Als het water er na vier uur nog steeds is, dan is het een goed teken dat u het water moet afvoeren.

Merk op dat soms, vooral na hevige regenval, het opgehoopte oppervlaktewater niet zo snel kan wegvloeien als gewoonlijk. Dit kan echter betekenen dat uw grond gewoonweg belucht moet worden.

Soorten oplossingen voor de afwatering van tuinen

Voordat u uw tuin opgraaft, is het belangrijk om vooruit te plannen. Het eerste waar u aan moet denken is wanneer u dit moet doen. Wij raden u aan dit te doen in de nazomer of herfst, wanneer de grond over het algemeen vrij droog is.

De volgende stap is om na te denken over waar u het water naartoe wilt laten lopen. U zult een sloot moeten lokaliseren, een beekje moeten aanleggen of een wegwerp afzinken om het overtollige tuinwater daarheen te leiden.

In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk is het verboden om een afvoersysteem rechtstreeks aan te sluiten op rioleringen of stormafvoeringen, dus als dit iets is wat u overweegt, zorg er dan voor dat u eerst uw gemeente raadpleegt om problemen te voorkomen (om nog maar te zwijgen van boetes).

Eenvoudige sloten

Om deze te creëren, vindt u een helling en graaft u de sloten ongeveer 90 cm (3 voet) diep met behulp van sleufgraveermateriaal. De sloten moeten schuin aflopende zijden hebben en moeten aan de onderkant van de helling worden uitgegraven. Hoewel dit type afwateringssysteem is eenvoudig, zal het meestal de truc zijn en moet het extra oppervlaktewater wegleiden van uw tuin.

Franse sloten

Een Franse sloot of droge put is een schuine sloot die stilstaand water in een afvoerleiding leidt. Ze zijn meestal ongeveer 15cm (6 inches) breed en 30cm (12 inches) diep. Dit is hoe je er een maakt:

 • Zoek een helling en graaf een horizontale sleuf over zijn lengte in de richting van de afvoer.
 • Gebruik een touwtje en een touwtje om de helling van de sleuf aan te passen en controleer de helling van de sleuf voortdurend.
 • Bekleed de sleuf met landschapsweefsel voor een betere waterpercolatie.
 • Vul de bodem van de sleuf met grind en vouw de stof eroverheen.
 • Voeg grind toe bovenop de stof en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld wordt om de helling te behouden.
 • Bedek de sloot door de bovengrond gelijkmatig over de gehele lengte te verdelen.

Laadputten

Net als bij een Franse sloot gaat het ook hier om het graven van een schuin aflopende sloot, het bekleden ervan met landschapsweefsel en het vullen ervan met grind. Maar hier moet u ook geperforeerde plastic of golvende afvoerbuizen in de greppels kopen en installeren.

Waarom zou u buizen met gaten in de sloten willen als u met een gewone, niet-geperforeerde afvoerpijp zou kunnen gaan? Als je maar één plek hebt waar water na regenval een plas vormt, dan is deze methode waarschijnlijk niet voor jou. Maar als je grond ongelijk is en je hebt verschillende plekken, dan is geperforeerde drainage de manier om te gaan.

Doordat de buizen geperforeerd zijn, komt er vanuit elke hoek water binnen en wordt het water gemakkelijker verdeeld. Het is belangrijk om te onthouden dat de gaten naar beneden moeten wijzen. Anders moet het water de hele sloot vullen voordat het de gaten kan bereiken.

Het is de moeite waard om te zeggen dat het ontwerpen en installeren van afvoersystemen met pijpleidingen een grote klus is en alleen door gecertificeerde tuinarchitecten mag worden uitgevoerd.

Besluit

Het is niet onmogelijk om een met water begroeide tuin aan te leggen, en het mag ook de oever niet breken. Maar het kan wonderen doen voor het uiterlijk van uw tuin in periodes van hevige of aanhoudende regenval. U hoeft alleen maar een beetje zorgvuldig te plannen, en de oplossing zal afhangen van wat de oorzaak is van de overstroming en hoe ernstig het probleem is.

Voor slechts lichte of incidentele wateroverlast, kunt u denken dat het aanleggen van sloten of het installeren van een afvoerleiding te veel moeite is. In deze gevallen kunt u helpen het overtollige water dat uw tuin beïnvloedt te verminderen door de juiste planten te plukken.

In feite, één van de gemakkelijkste en goedkoopste oplossingen van de tuindrainage is om vegetatie te planten die met uw grondtype compatibel is. Sommige hortensiasoorten zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor het reguleren van natte grond, terwijl kleigrondtuinen profiteren van soorten als Geranium en Fuchsia.

Een andere oplossing is het installeren van een regenton om water uit eventuele bijgebouwen op te vangen. Uw huis heeft al een gotensysteem, maar hoe zit het met uw schuur of kas? Het installeren van goten op de bijgebouwen is relatief eenvoudig, en zodra de goten zijn geplaatst, kunt u de afvoerpijpen omleiden naar overloopvaten. Dit is een uitstekende manier om niet alleen de overstroming van de tuin tegen te gaan, maar het zorgt ook voor een extra watervoorziening die u tijdens de drogere maanden kunt gebruiken.

Wij kunnen u helpen met al uw tuinontwatering. Als u op zoek bent naar hulp en advies, neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar en staat u graag met raad en daad bij.